Το περιβάλλον και κατ’ επέκταση η ζωή και η καθημερινότητα μας, όπως και οι αναμνήσεις μας είναι γεμάτα χρώματα. Επόμενο είναι λοιπόν το χρώμα να παίζει ζωτικό ρόλο στο σχεδιασμό στην καθημερινή μας ζωή. Μια εικόνα μπορεί να τραβήξει εύκολα το βλέμμα μας. Πολλές φορές μάλιστα, προκαλεί και συναισθηματική ενεργοποίηση. Αυτός είναι κι ο λόγος που μπορεί να επικοινωνήσει κάτι σημαντικό χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου λέξεις.
Γενικά στην καθημερινότητα μας, κάνουμε επιλογές χρώματος όλη την ώρα, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό μας συμβαίνει από ένστικτο, αλλά στην πραγματικότητα, υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη πίσω από αυτό που ονομάζεται θεωρία χρωμάτων και που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο, τα διαφορετικά χρώματα σχετίζονται μεταξύ τους, αλλά και πώς φαίνονται όταν συνδυάζονται συνθέτοντας πολλά χρωματιστά σχήματα.
Ένα κομμάτι της θεωρίας των χρωμάτων είναι και η ψυχολογία του κάθε χρώματος, η οποία διερευνά τα χρώματα σε σχέση με τα συναισθήματα. Σε συνδυασμό, αυτές οι δύο περιοχές της γνώσης χρώματος εμπεριέχουν σημαντικές πληροφορίες για όσους ασχολούνται με τα χρώματα, είτε είναι ιδιοκτήτες μιας μικρής επιχείρησης που δημιουργεί ένα φυλλάδιο για μια εκδήλωση, είτε σχεδιαστές που επιλέγουν ένα χρωματικό σχέδιο ή επιχειρηματίες που σχεδιάζουν ένα λογότυπο για την επιχείρησή τους.

Ορολογία χρώματος
ΒΑΣΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
Ας ξεκινήσουμε στην αρχή με τα βασικά χρώματα. Όλοι θυμόμαστε τα βασικά χρώματα από το σχολείο.
ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
Τα δευτερεύοντα χρώματα δημιουργούνται συνδυάζοντας δύο κύρια χρώματα. Κόκκινο και κίτρινο κάνει πορτοκαλί, το κίτρινο και το μπλε κάνουν πράσινο και το μπλε και το κόκκινο κάνουν μοβ. Εάν συνδυάσουμε αυτά τα χρώματα μαζί, αποκτούμε ακόμη περισσότερες ενδιάμεσες αποχρώσεις, όπως κόκκινο-πορτοκαλί και κίτρινο-πράσινο. Όλοι μαζί, σχηματίζουν αυτό που ονομάζεται χρωματικός τροχός.

ΑΠΟΧΡΩΣΗ
Η απόχρωση είναι ευκολότερη στην κατανόηση. Στο παρακάτω παράδειγμα, μπορείτε να περιγράψετε την απόχρωση ως κοράλλι ροζ ή ανοιχτό κόκκινο.
ΚΟΡΕΣΜΟΣ
Ο κορεσμός αναφέρεται στην ένταση – με άλλα λόγια, αν το χρώμα εμφανίζεται πιο αχνό (αδύνατο) ή πιο ζωντανό. Τα πολύ κορεσμένα χρώματα είναι πιο φωτεινά ή πιο πλούσια. Τα “αδύνατα” χρώματα έχουν λιγότερη χρωστική ουσία.
ΑΞΙΑ
Η τιμή έχει να κάνει με το πόσο σκούρο ή ανοιχτό είναι το χρώμα, που κυμαίνεται από μαύρο έως λευκό. Αυτό μας δίνει πολλές διαφορετικές αποχρώσεις, από ένα βαθύ κοκκινωπό καφέ έως ένα ανοιχτό ροζ παστέλ.

Δημιουργία συνδυασμών χρωμάτων
Πώς λοιπόν τα συνδυάζουμε όλα αυτά για να δημιουργήσουμε επαγγελματικούς συνδυασμούς χρωμάτων; Υπάρχουν δοκιμασμένοι και αληθινοί τύποι που βασίζονται σε μια αρχή, που ονομάζεται χρωματική αρμονία και είναι ένα εργαλλείο που μπορεί να βοηθήσει.
Η χρωματική αρμονία χρησιμοποιεί τον χρωματικό τροχό για να απεικονίσει χρωματικούς συνδυασμούς που έχουν δοκιμαστεί από το χρόνο. Ας εξερευνήσουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους τύπους αρμονίας.

ΜΟΝΟΧΡΩΜΙΑ
Ο ευκολότερος τύπος για αρμονία είναι μονοχρωματικός επειδή χρησιμοποιεί μόνο ένα χρώμα και αποχρώσεις του. Για να δημιουργήσετε ένα μονοχρωματικό συνδυασμό χρωμάτων, επιλέξτε ένα σημείο στον τροχό χρώματος και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τον κορεσμό και την αξία για να δημιουργήσετε παραλλαγές. Οι μονοχρωματικοί συνδυασμοί είναι απλοί και εγγυημένα ταιριαστοί.

ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
Ένα τέτοιος συνδυασμός χρησιμοποιεί χρώματα που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στον τροχό, όπως κόκκινο και πορτοκάλι ή μπλε και πράσινο.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
Τα συμπληρωματικά χρώματα είναι το ένα απέναντι στο άλλο στον τροχό, για παράδειγμα, μπλε και πορτοκαλί ή το κλασικό κόκκινο και πράσινο. Για να αποφύγουμε συμπληρωματικούς συνδυασμούς χρωμάτων, που είναι πολύ απλοϊκοί, προσθέτουμε κάποια ποικιλία εισάγοντας ελαφρύτερους, σκοτεινότερους ή “αποκορεσμένους” τόνους.

SPLIT ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
Οι συνδυασμοί αυτοί μπορεί να μοιάζουν με τα συμπληρωματικά σχήματα, αλλά στην πραγματικότητα, ενσωματώνουν τις δύο γειτονικές αποχρώσεις ενός συμπληρωματικού χρώματος, όπως το κόκκινο σε συνδυασμό με το ανοικτό μπλε και το ανοικτό πράσινο.

ΤΡΙΑΔΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
Ένας συνδυασμός τριαδικού χρώματος χρησιμοποιεί τρία χρώματα που έχουν ομοιόμορφη απόσταση σχηματίζοντας ένα τέλειο τρίγωνο στον τροχό. Αυτοί οι συνδυασμοί τείνουν να είναι αρκετά εντυπωσιακοί – ειδικά όταν περιλαμβάνουν πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα χρώματα – γι ‘αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση. Ένας καλός κανόνας κατά το σχεδιασμό είναι η δημιουργία ιεραρχίας. Αντί να αφήνουμε τα χρώματα να ανταγωνίζονται για το επίκεντρο, δίνουμε ένα κυρίαρχο χρώμα και μετά χρησιμοποιηούμε τόνους.

ΤΕΤΡΑΔΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
Τα σχήματα τετραδικού χρώματος σχηματίζουν ένα ορθογώνιο στον τροχό, χρησιμοποιώντας όχι ένα αλλά δύο συμπληρωματικά ζεύγη χρωμάτων. Για να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη σύνθεση, επιλέγουμε ένα κυρίαρχο χρώμα και μειώνουμε τον κορεσμό ή την ένταση των άλλων αποχρώσεων.

Ψυχολογία του χρώματος
Η ψυχολογία του χρώματος επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο τα χρώματα και οι συνδυασμοί τους, επηρεάζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα. Οι αρχές της χρωματικής ψυχολογίας ήδη εφαρμόζονται σε πολλές βιομηχανίες και δραστηριότητες, βοηθώντας τους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν αποτελεσματική ταυτότητα.
Κάθε απόχρωση προκαλεί συγκεκριμένες συναισθηματικές αντιδράσεις από τους θεατές, διαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο ένας καταναλωτής μπορεί να αντιληφθεί το συνολικό σχεδιασμό.
Η δύναμη του χρώματος είναι δεδομένη σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας μας.
Από την πλευρά μας εμείς, για την επωνυμία μιας εταιρείας, την ανάπτυξη των προϊόντων της, και τον τρόπο προώθησης τους, καλούμαστε μέσω αυτής της διαχείρισης, να επηρεάσουμε τις αποφάσεις της αγοράς, των καταναλωτών και τελικά να αυξήσουμε τις πωλήσεις σας, καθιστώντας την επωνυμία σας, ξεχωριστή και ελκυστική!